注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

纸上易居

纸上得之不觉浅,归来醉卧卷中眠

 
 
 

日志

 
 
关于我

概念设计师,插画师。Concept artist, illustrator Bayard Wu.

网易考拉推荐

今晚忽然想念起一首诗  

2010-12-24 22:36:50|  分类: 即事 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

于是找了一下

貌似现在已经出现在高中的课本中了,我读到的时候课本中还是没有的。原文是这样的

Whose woods these are I think I know,
His house is in the village though.
He will not see me stopping here,
To watch his woods fill up with snow.

My little horse must think it queer,
To stop without a farmhouse near,
Between the woods and frozen lake,
The darkest evening of the year.

He gives his harness bells a shake,
To ask if there is some mistake.
The only other sound's the sweep,
Of easy wind and downy flake.

The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep.
And miles to go before I sleep
很简朴通俗的诗歌,就如喃喃自语一样。找了几个翻译的版本,却找不到之前的那种感觉。恰如多年不见的老友,会面之前是多么的想念,往事模糊却又历历在前的样子,在脑海里纠缠翻卷,辛酸而甜蜜。然而见面了却发现人并没有多大变化,但是那种往昔的、自己不断倒带重播的影像的感觉找不回来了。

在找到这首诗之前,模糊的记得的这首诗的样子,是那么迷人。恰如儿时一面之缘不再遇见的美丽姑娘。

真不该找到这首诗啊。

然而,最后一句总是记得那么的清晰的:还要走好多里路才能安睡,还要走好多里路才能安睡。

  评论这张
 
阅读(150)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017